Salam semua..
hari ni saya nak review mengenai jagung mutiara. Jagung ni anda boleh dapatkan dari Cameron Highland. Nama dia jagung mutiara sebab rupa isi jagung ni berkilat macam mutiara. Tak percaya? ok boleh tengok gambar saya share di bawah.
Kalau pergi ke pasar di Cameron Highland, korang boleh dapatkan jagung mutiara ni 6 ketul dengan harga RM10. Tapi, kalau beli di tepi jalan yang ada peniaga jual longgok-longgok tu, dia jual 3 ketul, RM10. Jadi, korang kalau nak dapat harga murah sikit, boleh singgah ke pasar di Cameron Highland ya.
Inilah rupa jagung mutiara ni sebelum dibuang kulitnya. Memang segar-segar masa dapat jagung ni, rasa macam peniaga ni baru je petik dan terus jual. Sebabkan saya suka makan jagung rebus, jadi, jagung mutiara ni saya rebus. Sebelum review rasa jagung rebus ni, saya nak share gambar jagung mutiara lepas buang kulitnya. Memang berkilat isi jagung ni.
ok, kalau korang nak rebus jagung senang je. Ini cara saya ya, mungkin orang lain ada cara dia sendiri. Cuci bersih semua jagung yang dah dibuang kulit tu. Isi periuk dengan air , kemudian korang letak jagung dalam periuk ada air tu. Rebus sampai air mendidih. Start dari air mula nak mendidih tu, korang set masa 10minit. Lepas 10min, jadilah jagung rebus..hehe. Korang kalau nak bubuh garam masa rebus jagung tu pun boleh. Saya tak suka bubuh garam dalam air tu, sebab nak rasa keaslian jagung ni betul-betul..aaaaa gituuu..hehe
ok, untuk rasa jagung mutiara rebus ni, isi jagung dia memang rangup. Memang terasa sangat jagung ni betal-betul segar. Cuma, kurang rasa manis-manis jagung tu. Tapi tak apa, saya tetap habiskan jagung rebus ni sebab rangup setiap kali gigit. Keseluruhannya, saya bagi 8/10 bintang.
Baiklah, sampai sini dulu. Jumpa lagi di next post.
Comments
Post a Comment